Okulumuzun Tarihçesi

Okulumuzun Tarihçesi

20.10.2013 6996

 

        ÖĞRETMEN SALİH NAFİZ TÜZÜN İLKOKULU TARİHÇESİ

 

         Okulumuzun tarihi; resmi belgeler, canlı bilir kişilerin ifadesi ve uzun araştırmalar sonucuna göre; çok eskiden  okulumuzun bu günkü yeri, Soğanlık köyüne ait  harman yeri olarak bilinmektedir.

 

         Soğanlık Köyünde, şimdiki köy camisinin önündeki büyük çınar ağacının dibinde barakadan oluşan 3. sınıfa kadar olan ve eski Türkçe eğitim yapan  bir okul varmış.1928 harf inkılabından sonra yeni Latin harflerini öğrenmek zorunda kalan soğanlık halkı, muallim Salih Tüzün'ün öğretmeliğinde eğitim görmek isteyen  öğrenci sayısı çoğalır. Bu okul yetersiz kalınca köy halkı 1935 yılında kendi imkanlarıyla her evden bir araba taş verilmek suretiyle harman yerine arka arkaya sıralı 3 bölümden, yani; okul, iş evi ve lojmandan oluşan ve köy enstitülerinden esinlenerek ve bu enstitülerinin programına uygun bir okul oluşturulur. Zaten buraya da  ilk önce Sakarya köy enstitüsünden mezun olan  Malike Dönmez isminde bir kadın öğretmen atanarak eğitime başlar.

 

         Bu taş binada eğitim ve öğretim Latin harflerle devam ederken 1960 ihtilalinde  o zamanın sıkı yönetim komutanlığı tarafından buralarda parsel çalışması yaptırmış ve okul yeri  köy tüzel kişliğine ait olması gerekirken üçe ayrılmış ve 60-61-62. parseller oluşturulmuş.Yukarda görüldüğü gibi bunlardan 61. parsel taş okulun binasının bulunduğu yer köy tüzel kişiliğine tapulanmış ,60 ve 62. parseller İstanbul büyük şehir belediyesi üzerine tapulanmıştır.Ancak bu üç parsel okul  ve bahçesi olarak kullanılmaya devam edilmiş ve etrafı ağaç ve çitlerle çevrilmiş bir alan haline getirilmiştir.

          Bu arada 1951 de gelip buraya yerleştirilen Bulgaristan göçmenlerinin çocukları  ve diğer çocuklar çoğaldığından okul yetersiz hale gelmiştir.

         1972 de  Soğanlık halkı parselasyon yapıldıktan sonra Çukurbağ denilen bu yerde ve köy tüzel kişiliği adına kayıtlı ,pafta 136, ada 1095, parsel 60 olarak 3295 metrekare arsa üzerine  bir okul yapmayı  planlarlar ve 1972  yılının ekimine kadar 2 derslikli tek katlı  ve çatılı (bu günkü ana binanın doğusuna) bir okul yaparlar.  ( Bu okul ilerde  müdür lojmanı olacaktır.)  Okul soğanlık ilkokulu olarak eğitim ve öğretime devam ederken  özellikle Nafiz Tüzün'ün Milli eğiti müdürlüğü  yaptığı dönemde  büyük yardımlarıyla ve Salih Hocanın köylüye  bir çok hizmetlerinden  ve köyün ilk  kadrolu öğretmeni olarak Latin alfabeyi köylüye  ilk öğreten  hoca olması nedeniyle, ayrıca akrabalarının  okula katkılarının büyük olması sebebiyle , o zamanın okul müdürü  lütfi Gülce'nin teklefi ile 19.01.1972 tarihinde il milli eğitim müdürlüğünün onayı ile Soğanlık İlkokulunun adı "Öğretmen Salih Tüzün İlkokulu Olarak kayıtlara geçer. O zamanki okul, bahçe duvarı olmayan etrafı ağaç ve çitlerle çerçeveli, şimdiki okul girişinin solunda  bulunan çınar ağacının yanında çeşmesi olan, geniş bahçeli bir okul olduğu söylenmektedir. 

           Zamanla hızla çoğalan soğanlık halkı ve eğitime verilen önemden dolayı bu okula ilaveler yapılamasına karar verilir. Şimdiki ana binanın yerine ek derslikler yaparak iki parçalı okul haline getirirler. 1977 de bu ek yapıya bir derslik daha ilave ederek Salih Tüzün ilkokulu 6 derslikli  olur.

            Hızla gelişen ve göç alan soğanlık 1982' lerde  yine nüfus artışı devam ettiğinden Öğretmen Salih Tüzün İlkokulu yetersiz hale gelir. Bu durumu gerek yazılı gerekse şifahen Kartal Milli Eğitime ve Kartal Kaymakamlığına, okul idaresi ve Soğanlık halkı bildirerek, okul yapılması için müracaatlarda bulunulur .

           Nihayet 1985 yılında 2 katlı 10 derslikli  bir okulun yapılması Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünce yatırım palanına alınır ve inşaat için yer gösterilmesi istenir.Okul yeri olarak sonradan yapılan ek binaların yeri uygun bulunarak okul palanı hazırlanır.Bu projeye göre okul batı yöndeki 62. parsele 30 metrekare kayması gerekir. Bunun için 62. parselin sahibi İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle; gerek Kartal Belediyesi, gerekse İl Özel İdaresi birkaç kez görüşülmesine rağmen olumlu sonuç alınamaz.

           1986 yılında Kartal Belediye Başkanı olarak bulunan  Ali Duranoğlu  okulun yapımına belediye olarak her türlü desteği verir. Milli Eğitim Gençlik ve Spor Müdürlüğünün girişimi üzerine Kartal Belediyesi  imarda, 60 ve 62. parselleri Öğretmen Salih Tüzün İlkokulunun sahası olarak tahsis edip, okul inşaatının yapımına müsaade eder.

            Okul inşaatı Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünün kontrolünde 20 Mayıs 1986 da 10 derslikli  ve 117.886.929 TL. ye yaptırılmasına karar verilir. Haziran 1986 tarihinde  müteahhit  Cemil KESKİN  tarafından  okul inşaatı başlatılarak , hızla sürdürülür. Ancak 60. ve 62. parsellerden  dolayı proje onay görmediği 27.Haziran 1986 tarihli Kartal Kaymakamlığının yazısından anlaşılmaktadır. Bu arada okul iki katlı ve 10 derslikli yapılması Soğanlık halkını ve okul yönetimini tatmin etmez. Özellikle okul müdürü Abdulmuttalip Gölbaşı'nın 16.07.1986 tarihli dilekçesi ve Gümüşpınar mahalle muhtarı Ahmet İzzet Özdemir'in, 18.07.1986 tarihli yazısı sanki on yıl ilerisini net görürcesine ilgi görür. Ancak ödenek yokluğundan dilekçeler; 25.08.1986 tarihli İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yazısı ile olumsuz olarak  geri döner. Bununla kalmayan, bu ileri görüşlü insanlar şifahen ısrar ederler ve nihayet Merkez Soğanlık İlkokulunun ( şimdiki Ülkü Bora İlköğretim Okulunun) ek bina ödeneği belediyenin bu okula izin vermemesinden dolayı 41.722.440,68 TL. Öğrt. Salih Tüzün'ün yeni yapılan okulunun 3, katına harcanmak üzere 09,09,1986 tarihli onay ile 3. katın yapılmasına karar verilir.

          Okul hızla tamamlanarak 3 katlı, 20 derslikli bir okul halinde, 21.04.1987 tarihinde Valilik Makamınca kullanıma  onay verilir ve okul 6 gün sonra yani 27.04.1987 tarihinde taşınarak eğitim ve öğretime  ile dava açarak, bir yıl sonra, 1990/747 ve 1990/1129 sayılı mahkeme kararıyla İl Belediyesi üzerindeki eski tapu iptal ettirilerek, Büyük Şehir Belediyesinden İl özel İdaresi üzerine tapulanır. 60.  61. ve 62. parseller okula ait olduktan sonra, daha düzenli ve etrafı duvarlarla çevrili bir şekilde eğitime devam edilir.                                                                                                                                           

         Bu sırada okulda ihtiyaçtan dolayı 1991-1992 Eğiti ve Öğretim yılında  ANA SINIFI ve ÖZEL EĞİTİM SINIFININ  açılmasına onay alınarak, bu bölümler hazırlanarak açılır.

         Öğretmen Salih Tüzün İlkokulu; eğitim ve öğretim bakımından hayli bir başarı ve gelişme içerisinde  devam ederken, ilkokulların 8 yıl olması değişime uğramasına neden olur. Nihayet 1997-1998 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILINDA  8 YILLIK  İLKÖĞRETİM OKULU olur. Ancak bu durumdan dolayı yer sıkıntısı başlar ve tüm imkanlar kullanılır. Buna rağmen 20 derslik yetersiz kalır ve ek bina için okul idaresi tarafından müracaatlarda bulunulur. Yetkililerce bina ve çevre imkanları incelendikten sonra 31.12.1999 tarihinde ek binanın yapılması uygun görülür. Derhal plan ve projesi hazırlanarak, onaya sunulur. Onaylandıktan sonra 29.03.2000 tarihinde AR-SER İNŞAAT TAAHHÜT TİCARET LTD. ŞTİ. ne toplam 177.348.388.685 TL. ye ihale edilerek yapıma başlanır. Sekiz ay gibi kısa bir sürede ek bina yapılarak 25 Mart 2000 tarihinde  müteahhit, okul müdür yardımcısı Mirza Bozdoğan'a teslim eder.   

         Ek binanın  birinci katına derhal okul taşınarak, öğrenciler yerleştirilir. Ek okulun  iç donanımı için, okul idaresi ve aile birliği, çağın gerektirdiği ortamı sağlamak amacıyla tüm fırsatları değerlendirerek, Salih Tüzün'ün yeğeni ve oğulluğu Nafiz Tüzün'den bu hususta yardım isterler. Oda okula bir çok katkıda buluna bilmesi için kendi adının eklenmesini istemiştir. Bu istek uygun bulunarak  ve söz verilerek işe devam edilir. Fen bilgisi laboratuarı, bilgisayar sınıfı, toplantı salonu, işlik, müzik ve İngilizce sınıfları, ayrıca okulun ses cihazlarının  finansmanını karşılayarak güzel bir ortam oluşur.

         Emeği geçmesinden ve isteğinden dolayı , okul müdürü Hasan ERDOĞAN  26.12.2002 tarihinde yazılı olarak Milli Eğitime teklifte bulunur. Bundan sonra  03.02.2003 tarih ve 01 sayılı İl Milli Eğitim Danışma Kurulunun kararıyla okulumuzun yeni ismi > olur.

          Büyük bir gayret ve çalışmanın sonunda, şu anda okul olarak eğitim ve öğretimin tüm alt yapısı hazır ve kullanılır durumda öğrencilerin hizmetindedir. Ayrıca okulumuz 2006-2007 eğitim ve öğretim başında teknoloji sınıfı açılarak ikinci bir geniş imkanlı bilgisayar sınıfına kavuşmuş oldu.

         2007 Eylülünde Ana Binamız, İstanbul depremi nedeniyle okulların güçlendirmesi programı dahilinde okulumuz, Eylül ayında  güçlendirme çalışmaları, okul müdürü Hasan Erdoğan'ın kontrolünde başlamış ve 2008 Ocak sonunda bitirilip eğitim ve öğretime hazırlanmaya başlanmıştır. 11 Şubat 2008 in 2. dönemde çeşitli yeniliklerle eğitim ve öğretime açılmıştır.Tüm dersliklere bilgisayar ve projektör konularak teknolojik eğitime geçilmiş oldu.

        Şimdi 2007-2008 Eğitim ve Öğretim yılında tüm alt yapı ve 28 kullanılır derslikle beraber. > fikriyle hareket eden  okul idaresi şimdi bu çalışmaların  ürününü almakta  ve yılda toplam 70 in üzerinde Anadolu liseleri, Askeri liseler, Öğretmen liseleri ve bursluluk sınavlarını kazandıran bir öğretim kurumu olarak gurur duymakta ve yapılan çalışmalarla  övünülmektedir.

        Emeği geçen tüm Soğanlık Halkına, Okul Aile Birliğine, Okul Yöneticilerine ve tüm personele binlerce teşekkürler.

 

Okulumuza 1972 yılından bu yana şu kadrolu müdürler hizmette bulunmuşlardır.

  

1- Lütfi GÜLLÜCE

 

2- Sertif BAYAR

 

3- Murat ÇAKIR

 

4- Abdul Muttalip GÖLBAŞI

 

5- Hasan ERDOĞAN

 

6- Hüseyin  İMAMOĞLU

 

7- Hüseyin KILIÇ

 

8- Hüseyin YAZICI

 

9- Serkan COŞKUN

 

 

 

 

 

İLETİŞİM

Adres:
ORTA MAH. ÇAM AĞACI SK. EK BINA SİTESİ ÖĞRETMEN SALIH NAFIZ TÜZÜN ILKOKULU BLOK NO: 4/1 KARTAL / İSTANBUL


Telefon
(216) 377 7551


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın